>>>
یافته های تحقیقاتی به روشهای مختلفی به مخاطبین قابل انتقال می باشد. از جمله این روشها می توان به ارائه یافته ها در قالب نشریه های ترویجی، مقالات کنفرانسی،گزارش طرح تحقیقاتی، کارگاههای آموزشی،گردهمائیها و مقالات علمی در مجلات علمی و پژوهشی اشاره نمود. هریک از مواد یادشده دارای روشهای تهیه و ارائه خاص خود هستند. در اینجا فقط بحث تهیه مقاله برای مجلات علمی و پژوهشی مد نظر بوده و سایر موارد در جای خود بحث خواهد شد.
اصولاً هر مقاله چهارچوبی دارد که رعایت آنها همیشه ضروری است. البته در هر مجله، دستوراعمل خاصی برای تهیه مقاله ارائه شده که رعایت آن نیز الزامی می باشد. لذا در این نوشته فقط جنبه های اساسی مقاله به بحث گذاشته شده و جنبه شکلی را نویسنده باید با توجه به دستورالعمل مرتبط رعایت نماید. اجزا مهم یک مقاله علمی و پژوهشی به شرح زیر می باشد:
عنوان مقاله:
عنوان مقاله بایستی جامع و مانع باشد. لذا رعایت نکات زیر توصیه می شود:
1- عنوان به گونه ای تنظیم شود تا به شفافترین وجه بیانگر محتوی مقاله باشد،
2- عنوان به صورت مختصر و موجز تنظیم شود و کلمات اضافه در عنوان که حذف آنها تاثیری در محتوی ایجاد نمی نماید، حذف شوند،
3- در عنوان به هیچ وجه از پرانتز استفاده نشود،
4- در عنوان فارسی حتی الامکان از کلمات انگلیسی استفاده نشود،
5- حتی المقدور با فونت 12، از یک خط تجاوز ننماید.
چکیده:
در چکیده باید عصاره مقاله با 200 تا 300 کلمه بیان گردد، لذا به همین دلیل است که چکیده باید درآخرین مرحله یعنی زمانی که اصل مقاله تهیه گردید، تدوین گردد. در چکیده باید معضل و مسئله، هدف، روش تحقیق و خلاصه ای از نتایج و جمع بندی ارائه گردد. در تدوین چکیده رعایت نکات زیر ضروری است:
1- چکیده به صورت یک پاراگراف تهیه شود،
2- از ارائه هر گونه منبع، فهرست و یا نشانی خودداری شود،
3- در ارائه نتایج از کلی گویی پرهیز شده و اعداد و ارقام کلیدی ارائه شود،
4- در پایان کلمات کلیدی به تعداد متوسط 5 کلمه بر اساس حروف الفبا تنظیم و ارائه گردد.
مقدمه:
مقدمه در یک مقاله علمی و پژوهشی به مفهوم انعکاس کلی اهمیت موضوع با ذکر منبع و مأخذ و ارائه مستند نتایج مطالعات علمی و پژوهش های انجام شده همراه با کاستی ها و نکات مبهم احتمالی در ارتباط با موضوع مقاله است. از اینرو، ضرورت دارد در مقدمه مرور منابع بر اساس یافته های تحقیقای و تا حد امکان با پرهیز از بیان اصول و مفاهیم و یا موضوعات کلی مندرج در کتب درسی تنظیم گردد. افزون بر این، مقدمه در نهایت باید جمع بندی و با توجه به موضوع مقاله به نحوی خاتمه داده شود که مشخص کننده مشکل یا موضوع مورد نظر و یا دیدگاه جدید و نواقص کارهای گذشته باشد. ذکر منابع و مآخذ، رعایت نقل قول نویسی و ارائه پاورقی در صورت نیاز از مهمترین مواردی است که بایستی در مقدمه مد نظر قرار گیرد. در مجموع رعایت نکات زیر در تهیه مقدمه توصیه می گردد:
1- در ابتدای مقدمه، معضل و مسئله توصیح داده شود،
2- از منابع 5 سال گذشته به تعداد حداقل 5 منبع استفاده شود،
3- در انتهای مقدمه، فرضیه و هدف بصورت شفاف ارائه شود.
مواد و روشها
الف ـ مواد :
اصولاً تحقیقات زمانی که در یک منطقه جغرافیایی خاصی انجام می گیرد لازم است که ابتدا منطقه مورد مطالعه تشریح گردد. از اهم مطالب مورد نیاز می توان به طول و عرض جغرافیایی، موقعیت محل نسبت به جاده های اصلی، فاصله نسبت به شهرهای مهم، پارامترهای آب و هوایی، فیزیوگرافی، زمین شناسی و سایر موارد متناسب با موضوع تحقیق می باشد.
مواد شامل کلیه ابزار، ادوات، امکانات و تجهیزات به کار گرفته شده برای اجرای تحقیق می باشد. در این مورد، لازم است با شرح مختصری در مورد هر یک از آنها به ویژه با تأکید بر چگونگی استفاده یا کاربرد آنها، اقدام به ارائه مطلب شود. بدیهی است در این قسمت میتوان به مطالعات انجام شده قبلی در صورت استفاده از نقشه ها، ابزار و ادوات آزمایشگاهی و صحرایی و سایر تجهیزات اشاره نمود. نکته مهم ارائه بخش جداگانه ای در مقاله با عنوان مواد مورد استفاده می باشد.
ب- روشها
بیان کامل روش پژوهش به صورت پیوسته یا منقطع به نحوی که منعکس کننده چگونگی انجام کار و اصول بکار گرفته شده باشد، اصل اول تشریح روش تحقیق می باشد. از این رو لازم است به نحوی در این مورد اقدام شود که کلیه موارد ذکر شده تشریح شود. ارائه کلان روش بکار گرفته شده همواره یکی از نواقص در تهیه و ارائه مقالات علمی و پژوهشی بحساب می آید. لازم است به این نکته توجه شود که روش یا روشهای بکار رفته به نحوی ارائه گردد که بر اساس آنها بتوان نتایج را مورد بحث و نتیجه گیری قرار داد. پیروی از اصول علمی، پیوستگی مطالب و تقدم و تأخر مطالب از اصول اولیه در ارائه روش تحقیق در یک مقاله بحساب می آید.
پژوهش ها به طور معمول در سه گروه قابل تقسیم می باشند :
الف ـ تحقیقات نظری و ارائه تئوری یک موضوع
ب – تحقیقات درون آزمایشگاهی
ج – تحقیقات برون آزمایشگاهی یا مزرعه ای
به این ترتیب بسته به اینکه پژوهش انجام شده که مقاله مربوط به آن می باشد در چه محیطی انجام شده باشد از نظر تشریح محل اجرای پژوهش متفاوت خواهد بود. به طور کلی درمورد پژوهش های انجام شده برون آزمایشگاهی ارائه اطلاعات کلان از محل اجرای طرح الزامی است.
تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری
این بخش از مهمترین بخشهای یک مقاله بحساب می آید و لازم است به صورت کاملاً مستند یاشد. تشریح کامل روش تجزیه و تحلیل و چگونگی دستیابی به نتایج همراه با داده ها، نمودار ها، نقشه ها و سایر اطلاعات بدست آمده ارائه شود. نکته مهم در این مورد مقایسه نتایج با نتیجه یا نتایج سایر تحقیقات مشابه می باشد به نحوی که عدم توجه به آن با عنایت به مرور منابع انجام شده یکی از نواقص اصلی مقاله به حساب می آید.
جمع بندی، بحث و پیشنهاد ها
جمع بندی و بحث به استناد نتیجه گیری حاصل از انجام پژوهش و ارائه کاربرد و نحوه استفاده از نتایج بدست آمده همراه با پیشنهاد های مبتنی بر نتایج حاصل از پژوهش انجام شده به مفهوم کامل بودن مقاله می باشد. به طوریکه اصولاً مقالاتی که فاقد این بخش باشند، از نظر علمی کامل نخواهد بود.
فهرست منابع
منظور از فهرست منابع در یک مقاله علمی ارائه لیست کاملی از منابعی است که در متن مقاله به آنها اشاره شده و از مطالب مندرج در آنها به طور مستقیم استفاده شده است. فهرست نمودن منابع به صورت کپی برداری از منابع سایر مقالات و یا بدون در اختیار داشتن نسخه ای از مقالات به مفهوم اصیل نبودن آن برای چاپ در مجله به حساب می آید. افزون بر این، ضرورت دارد فهرت منابع فارسی و لاتین با رعایت حروف افبا تنظیم و ارائه شود. نکات زیر در تهیه فهرست منابع لازم است:
1- منابع بر اساس نام فامیل نویسنده اول و سال انتشار تنظیم شود،
2- هماهنگی کامل در ارائه مشخصات منابع مختلف رعایت گردد،
3- ذکر مشخصات کامل برای هر منبع شامل نام نویشندگان، سال انتشار، عنوان مطلب، محل انتشار و ... و در صورت نیاز صفخات مورد اشره الزامی است،
4- چنانچه مقاله به زبان فارسی تهیه شده است و در فهرست منابع ابتدا منابع فارسی و سپس خارجی ارائه شود.
سایر موارد:
1- مقالات بهتر است با فاصله خطوط 5/1 تهیه شود تا داور بتواند براحتی نقطه نظرات را بالای آن بنویسد،
2- افعال حتماً بصورت مجهول گذشته باشند.
3- خلاصه در یک صفحه جدا تهیه گردد،
4- تشکر و قدردانی در صورت نیاز لازم است در خاتمه مقاله ارائه گردد،
5- در صورتیکه مقاله باا ستفاده از امکانات سازمانی تهیه شده است، ذکر نام آن سازمان ضروری است،
6- کلیه اشکال، نقشها و جداول دارای شماره و عنوان باشند وعنوان اشکال و نقشه ها همیشه در پایین آن و عنوان جداول همیشه در بالای آن باشد،
7- هر پاراگراف نباید کمتر از سه خط باشد،
8- بین پاراگرافها بهتر است یک فاصله در نظر گرفته شود و یا اینکه ابتدای هر پاراگراف از یک TAB استفاده گردد،
9- بین عنوان و مطالب لازم است یک فاصله خالی منظور شود،
10- قبل و بعد از جداول، اشکال و نقشه ها حتماً یک فاصله خالی حفظ گردد،
11- معادلات شماره گذاری شوند،
12- عناوین داخل متن از 50 در صد یک خط تجاوز ننماید،
13- در هیچ صفحه ای عنوان یتیم وجود نداشته باشد (عنوان بدون پاراگراف زیر آن)،
14- فهرست منابع در یک صفحه جدا ارائه گردد،
15- در صورت نیاز فهرست علائم تهیه و در پایان مقاله ارائه شود،
16- در تهیه جداول، نقشه ها، شکلها و نمودارها مقالات فارسی بهتر است از حروف لاتین استفاده نشود،
17- لازم است توجه کافی به شفاف و گویا بودن جداول، نقشه ها و نمودار ها شود. در صورت استفاده از جدول ، نقشه ها، شکلها و نمودار های سایر منابع و ماخذ آنها در عنوان در داخل پرانتز با ذکر سال ارائه گردد،
18- توجه به رد و یا قبول فرصیه های مطرح شده در پژوهش اصل مهم در دستیابی به اهداف بوده و عدم ارائه مستندات لازم در این زمینه اصالت مقاله را خدشه دار می نماید
_
برای مشاهده تاریخ برگزاری کنفرانس ها اینجا کلیک کنید
__________________________________________________________________
تهیه و تدوین مقاله مدیریت (رویکرد AHP و ANP) جهت ارائه به کنفرانس های داخلی و خارجی (ISI)
با ما تماس بگیرید
09128451668
در هر ساعت از شبانه روز پاسخگوی شما هستیم